donderdag 24 februari 2011

Twee keer niets mixt oud en nieuw.

Jamie XX is de artiestennaam van Jamie Smith. Jamie is onderdeel van the '"XX". Een bandje dat in 2009 van zich liet spreken. The XX doen mee in de stroom van retro-80-ies bandjes maar bieden meer dan de rest. Zij zijn meer dan een Cure-kloon. Het klinkt authentiek en bijzonder.



Jamie XX is inmiddels het solo-pad op gegaan en maakt daarnaast kekke remixes. Jullie hebben op mijn blog al eerder de remix van Florence and the Machine kunnen ervaren. Onlangs heeft hij ook niet onverdienstelijk met Adele gewerkt. Heel hard over je luidsprekers afspelen.



en nu is er een album met de legendarische Gil Scott Heron. Scott Heron is een oude meester en zijn muziek is minimalistische maatschappijkritische spoken word.
'The revolution will not be televised' is een klassieker.



Jamie maakt op 'We're new here' melancholische,effectieve electronica en dubstep. Waarbij de geraffineerd gefilterde en geknipte geluidseffecten verassend zijn. Hij sampled Scott Heron op een respectvolle wijze in zijn muziek en geeft hem nieuwe context. Niet altijd even geslaagd. Zo is het origineel van 'NY is killing me' oneindig veel spannender met het kale handgeklap.

"Running" vind ik daarintegen een heel geslaagde synthese.

Geen opmerkingen: