woensdag 30 december 2009

Jaaroverzicht 2009

En toen was het weer een eind van een jaar, van een decennium. We laten eind december het spirituele adagium "leven in het hier en nu" even voor wat het is want we willen terugblikken. Ook muzikaal. Populairder dan ooit is de top 2000, vooral dankzij pop-pals Leo en Matthijs. 5,2 miljoen kijkers al, as we speak.
En het zijn allemaal (heimelijke) luisteraars van Sky-Radio. Althans, dat is de indruk die ik krijg als ik de lijst (http://top2008.radio2.nl/page/08_lijst/2008/0)zo eens doorneem. Wat valt mij naast het elk jaar groeiende aandeel nederpopmuziek en een hermetische top 5 vooral op? Dat de gehele canon van zwarte muziek praktisch wordt genegeerd! Afgezien van Michael Jackson die net als Ramses postuum met stip stijgt, zien we bij de eerste honderdzestig nummers slechts Bob Marley op 106, Jimi Hendrix op 120 en Alain Clark(!!) op 153. Godsgeklaagd.

Dan het jaar 2009. Er zijn de nodige interessante lijstjes te vinden op het net, bijvoorbeeld:
3voor12 best albumbeste song 3voor12
Lijst Spin.com
Rolling Stone beste songs en albums
best metacritics
best albums worldmusic

Is er een trend in de popmuziek te ontwaren? Jazeker: de stijl die Fleetfoxes en Departement of Eagles vorig jaar inzette zet zich door. De ijle, verhalende, beachboy-meerstemmige, gelaagde, soms bombastisch-instrumentale sound is terug te vinden in de veelgeprezen albums van Grizzly Bear en Animal Collective. Ook is de revival van de eighties nog niet klaar. De Editors zijn, getuige hun grote hit Papillion, overgestapt van Joydivision wannabe's naar New Order adepten. Invloeden van Siouxie en the Cure hoor je terug in de mooie muziek van Bat for Lashes en XX. De laatste band heeft wat mij betreft een hoogtepunt dit jaar in de collaboratie met Florence and the Machine in de cover van de hit van Candi Stanton: You got the love. Heerlijke dance-mix.Dan moet ik toch weer terugkomen op mijn lieveling van dit jaar, Patrick Watson. De onderstaande clip heeft ook nog een mooi verhaal. Watson was op tournee in China en kwam in een ruimte met allemaal vogelkooien. Er was 1 kleine kooi waarin een te grote vogel zat. Op zijn vraag waarom die vogel daarin zat antwoorde de eigenaar dat grote vogels in kleine kooien altijd zingen.
Watson had dit nummer voor songbird Dolly Parton geschreven. Helaas wil zij het niet opnemen.In de categorie opwindend en dansbaar zeg ik: Major Lazer met Hold the line.Dan een genante bekenning: ik hou van David Guetta. Zelfs als Akon meedoet met zo'n foute electronisch vervormde stem die nu zo populair is in hiphop en R&B kringen.Op Jazz gebied ben ik dit jaar erg gericht op ons eigen coole kikkerlandje. Eric Vloeimans was masterlijk op Live at Yoshi's, de funky Ploctones konden mij bekoren en er was een mooie cd van Yuri Honing en Floris met gastbijdragen van oa. Leine en Janne Schra. Hieronder live aan elkaar gezet in ParadisoIk sluit af met twee topvids die ook nog eens muzikaal behoren tot het beste dat 2009te bieden had. Lasha en de Staat

Ik wens jullie een 2010 vol verwondering toe!

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie muzikale kennismaking!
Jolanda